Abiturientin muistilista

Kun ylioppilaskirjoitukset lähestyvät, jännityskään ei ole vieras tunne. Muistettavaa on paljon, ei pelkästään opiskeltujen oppiaineiden sisällöissä, vaan kaikessa muussakin. Kokosimme abien avuksi muistilistan, olkaa hyvät! Tsemppiä abivuoteen!

Mitä mukaan ylioppilaskirjoituksiin?

Ota kokeeseen mukaan henkilöllisyystodistus. Jos sinulla ei ole virallista henkilöllisyystodistusta, tarkista koululta, onko koulullasi muita ohjeita henkilöllisyyden tarkistamiseen koetilanteessa. Ylioppilaskokeet tehdään nykyisin langallisessa tutkintoverkossa. Abilla tulee olla kokeessa mukana oma tietokone, tietokoneen virtajohto ja kuulokkeet. Ota mukaan myös kynä, sillä kokeessa on edelleen tarjolla luonnostelupaperia vastausten suunnitteluun.  

Ylioppilaskokeessa on istuttava vähintään kolme tuntia eli klo 9-12. Tänä aikana nälkä voi yllättää ja on sallittua ottaa mukaan eväitä. Kannattaa panostaa nopeaan ja helppoon syötävään. Hyviä valintoja ovat esimerkiksi leivät, smoothiet, hedelmät ja pähkinät. Muista, että eväissä ei saa olla tekstiä eli käytännössä ei etikettejä. Jos haluat ottaa mukaan vaikkapa myslipatukan, poista se kääreestään ja pakkaa tekstittömään pakastepussiin tai läpinäkyvään eväsrasiaan. Myös juomapullojen pitää olla tekstittömiä ja läpinäkyviä. Kaikki etiketit on siis poistettava. 

Mitä ylioppilaskokeeseen ei saa ottaa mukaan?

Henkilökohtaiset tavarat eli laukku tai reppu, puhelin ja muut tavarat jätetään koetilan ulkopuolelle.  

Tietokoneen langattomat lisälaitteet, kuten langaton hiiri ja Bluetooth-kuulokkeet, ovat ylioppilaskokeissa kiellettyjä. 

Tietokoneen tarkistus ja testaus

Ylioppilaskokeisiin soveltuvalle tietokoneelle on omat tekniset vaatimuksensa. Siinä tulee olla vähintään kaksi USB-porttia. Moni abi on kokenut käteväksi jopa kolme tai neljä porttia (Abitti-muistitikku, kuulokkeet, hiiri, Ethernet-USB). Koneessa täytyy olla langaton verkkoliitäntä (Wifi) ja Ethernet-liitin tai Ethernet-USB. Hiiren ja kuulokkeiden tulee olla perinteisiä langallisia malleja, langattomat lisälaitteet ovat ylioppilaskokeissa kiellettyjä. Tietokoneessa on oltava mahdollisuus käyttää kuulokkeita ja mikrofonia. 

Ylioppilaskokeissa on osattava kiinnittää verkkojohto eli Ethernet-kaapeli tietokoneeseensa suoraan tai adapterilla. Kokelaan on myös osattava käynnistää tietokone USB-muistilta. Jotta ikäviltä yllätyksiltä vältyttäisiin, testaa, että osaat käyttää konettasi ylioppilaskokeissa vaaditulla tavalla. Testaa myös kuulokkeidesi toimivuus sekä yhteensopivuus tietokoneesi kanssa, samoin testaa hiiri ja tietokoneen mikrofoni. 

Entäpä se viime hetken kertaaminen?

Saattaa tuntua hyvältä idealta lukea ylioppilaskirjoituksia edeltävänä iltana yömyöhään, ehkäpä vielä aamupalapöydässäkin, mutta todennäköisemmin on parasta levätä ja nukkua kunnon yöunet ennen kirjoituksia, syödä hyvä ja terveellinen aamiainen sekä ajatella rentouttavia asioita. Suurin työ ylioppilaskokeisiin valmistautumisessa on tehty koko lukioaikana, kirjoituksiin kerratessa on vahvistettu omaa osaamista ja tietämystä. Juuri ennen koetta on hyvä antaa aivojen levätä – oppiminen tapahtuu myös levossa! Jos sinusta tuntuu tärkeältä palata koeaiheisiin edeltävänä päivänä, yritä keksiä vaikka hiukan kevyempi, ehkä jopa leikkimielisempi tapa lähestyä koeaihetta ja salli itsellesi vaikka parin tunnin kirjojen selailu. Älä puurra kokeita edeltävänä iltana pitkään, vaan rentoudu! 

Sairastuminen ylioppilaskokeiden aikaan

Mikä kurja sattuma! Mutta ei hätää, toimintavaihtoehtoja on kaksi: 
1. Ylioppilaskokeeseen voi mennä sairaana ja hankkia lääkärintodistuksen, joka toimitetaan ylioppilastutkintolautakuntaan. Sairastumisesta voi saada hyvitystä arvostelussa.  
2. Älä mene kokeeseen, hanki lääkärintodistus ja hae ylioppilastutkintolautakunnalta ilmoittautumisen mitätöimistä, jolloin koetta tai siihen osallistumattomuutta ei lueta yritykseksi. 

Jos sairastut äkillisesti, ylioppilaskoeissa on mahdollista saada erityisjärjestelyitä kokeeseen ja näihin ei tarvitse tehdä hakemusta ylioppilastutkintolautakunnalle. Esimerkiksi vatsatauti on äkillinen sairaus, jonka perusteella rehtori voi siirtää ylioppilaskokelaan erilliseen tilaan suorittamaan koetta ilman erityistä lupaa ylioppilastutkintolautakunnalta. 

Lisätietoa Ylioppilastutkintolautakunnan sivuilta.

Nauti abivuodesta!

Abivuosi on rankka, mutta palkitseva vuosiJameran vinkit Abivuodesta selviytymiseen voit lukea täältä!

Mikäli tarvitset vielä kertauskirjoja tai opiskelutarvikkeita, verkkokaupassamme on nopeat toimitukset!