Abivuosi tulee – oletko valmis?

Lukion abivuosi saattaa herättää ristiriitaisia tunteita. Toisaalta on kiva saattaa asioita loppuun ja päästä mittaamaan taitonsa, toisaalta ylioppilaskirjoitukset jännittävät, sillä osin niistä on kiinni myös jatko-opiskelupaikka. Miten pitää huoli siitä, että abivuosi sujuu hyvin ja suoriudut ylioppilaskirjoituksista tavoitteidesi mukaan? 

Ylioppilastutkinto

Ylioppilastutkintotodistuksen saa opiskelija, joka on suorittanut ylioppilastutkinnon ja joka saa myös lukion päättötodistuksen eli on suorittanut lukion oppimäärän. 

Lukion oppimäärän suorittamiseen vaaditaan yhteensä 75 suoritettua kurssia, sisältäen kaikki pakollisiksi säädetyt kurssit, vähintään 10 syventävää sekä koulukohtaiset syventävät ja soveltavat kurssit. 

Ylioppilastutkintoon kuuluu vähintään neljä pakollista yo-ainetta (näistä äidinkieli on aina yksi) ja lisäksi ylimääräiset kokeet omien valintojen mukaan. Kokelaan on suoritettava pakollisena laajana oppimääränä eli A-tason kokeena vähintään yksi seuraavista: toinen kotimainen kieli, vieras kieli tai matematiikka. Tutkinnon pakolliseen osaan voi sisällyttää vain yhden vieraan kielen ja yhden reaaliaineen kokeen. 

Tsekkaa siis oma opintosuunnitelmasi. Saatko vaadittavat osiot täyteen? Opinto-ohjaaja auttaa, mikäli havaitset ongelmia. Pyydä rohkeasti apua, äläkä jää märehtimään asiaa yksin. 

Ylioppilaskirjoitusten tavoitteet

Jokaiselle kirjoitettavalle aineelle kannattaa asettaa oma tavoite. Kun tavoite on selkeä ja julkilausuttu, sinun on helpompi tehdä suunnitelmia ja pysyä niissä. Muista, että asetat tavoitteet itsellesi ja oman kunnianhimosi ja jatko-opintojesi vuoksi, et kavereiden tai sukulaisten!  

Tavoitteiden tulee olla realistisia, jotta ne ovat motivoivia ja palkitsevia. Mieti menestystäsi kussakin kirjoitettavassa aineessa ja ole rehellinen itsellesi. Älä vaadi itseltäsi liikaa, mutta älä anna itsellesi mahdollisuuttalisuoriutua. Abivuoden tuntemuksia ja tavoitteita voi kirjata vaikkapa muistikirjoihin, joita löytyy täältä.

Tarkista tietokoneesi ylioppilaskokeisiin soveltuvuus

Kaikki läppärit eivät sovellu ylioppilaskokeiden suorittamiseen. Ylioppilaskokeissa käytettävän kannettavan tietokoneen tulee olla Abitti/DigabiOS-yhteensopiva ja siinä tulee olla tiettyjä ominaisuuksia ja liitäntöjä:

  • Kone on voitava käynnistää USB-tikun kautta ylioppilaskokeissa. 
  • Koneessa tulee olla vähintään 2 USB-porttia, kätevää olisi jopa 3 tai 4 porttia (Abitti-muistitikku, kuulokkeet, hiiri, ethernet-USB). 
  • Koneessa täytyy olla langaton verkkoliitäntä (Wifi) ja Ethernet-liitin tai Ethernet-USB -sovitin. 
  • Yo-kokeessa hyväksytään vain langalliset lisälaitteet, joten käytössä on oltava langallinen hiiri. 
  • Koneessa on oltava mahdollisuus käyttää kuulokkeita ja mikrofonia.

Laadi itsellesi sopiva lukusuunnitelma

Ehkä tärkein osa lukusuunnitelmaa on aikatauluttaminen. Saattaa olla houkuttelevaa ajatella, että lukee kun on aikaa, mutta käytännössä löyhästä suunnitelmasta on helppo luistaa. Etenkin lukulomalla on vaaransa, että lukemisen aloittamista lykkää toistuvasti, koska tutut koulurutiinit puuttuvat. Suunnitelmat voit kirjata kalenteriin, jolloin niistä tulee virallisempia. Kalentereita kaikkiin opiskelijan tarpeisiin löytyy tästä. 

Laadi lukemiselle päiväkohtainen suunnitelma siitä, mitä, miten ja milloin luet. Mikäli luettavan aineen kannalta on oleellista tehdä tehtäviä, varaa myös niille tarpeeksi aikaa. Lue kirjoitettavista aineista pakolliset ja syventävät kurssit. Kannattaa myös osallistua kertauskursseille, mikäli sellaisia on koulussasi tarjolla. Mikäli kertauskursseja ei järjestetä, monesta aineesta on saatavilla kertauskirja, joka soveltuu myös itsenäiseen opiskeluun. Valikoimamme kertauskirjat löydät täältä. 

Sisällytä lukusuunnitelmaasi itsellesi ominaisia oppimisen tapoja. Välillä voi kuitenkin olla hyvä myös haastaa omaa oppimistyyliään ja edes kokeilla uusia tyylejä. Muistiinpanoja voi tehdä käsin ja koneella, ranskalaisin viivoin ja miellekarttoina. Joskus ääneen lukeminen tai kaverin opettaminen voi syventää omaa oppimista. Oppimisen ja lukemisen tyylejä on yhtä monta kuin opiskelijaakin! Muistiinpanojen tekemiseen löydät opiskelutarvikkeita täältä. 

Muista tasapaino

Abivuosi on ehkäpä lukion rankin vuosi, sillä järjestettävää ja muistettavaa on paljon sekä lisäksi vielä ylioppilaskirjoitukset. Tulevaisuus saattaa näyttäytyä jopa hiukan pelottavana. On ensiarvoisen tärkeää, että muu elämä ja vapaa-aika ei mene tauolle. Harrasta, tapaa ystäviä, rentoudu ja nuku kuten muulloinkin. Vapaa-aika on voimavara oman jaksamisen kannalta. Lepääminen ja latautuminen ovat taitoja siinä missä tavoitteellinen opiskelukin!