Kumpi lukiossa kannattaa valita: digikirja vai paperikirja?

kuvituskuva

Digitaaliset oppimateriaalit ovat tulleet lukio-opintoihin jäädäkseen, sillä myös ylioppilaskirjoitukset kirjoitetaan näppäimistöllä sähköisessä ympäristössä. Joillain kursseilla on pakollista valita digikirja ja toisilla opiskelija saa itse valita kirjansa muodon. Kumpi sitten kannattaa valita?

Päivitetty 7.6.2021

Tyypittele itsesi opiskelijana

Tärkeintä on tietenkin valita oppikirja, joka sopii parhaiten omaan käyttöön. Pohdi ainakin seuraavia kysymyksiä:

  • Tykkäätkö lukea paperista kirjaa vai digikirjaa näytöltä?
  • Tykkäätkö tehdä tehtäviä paperilla vai koneella?
  • Harhaileeko ajatuksesi enemmän jommassakummassa kirjamuodossa?
  • Onko opiskellessasi aina käytössäsi nettiyhteys?
  • Millainen on päivittäinen ruutuaikasi ennen tätä kurssia?

Kaikki opiskelijat ovat yksilöitä ja se mikä toimii toisella, ei välttämättä toimikaan toisella. Edellä mainittuihin kysymyksiin tulee siis vastata rehellisesti.

Opiskelijoilta saamassamme palautteessa nousee esille erilaisia hyviä ja huonoja puolia kumpaankin vaihtoehtoon liittyen.  Paperikirjan käyttäjät arvostavat yleensä sitä, että lukemiseen ei tarvita erityistä laitetta tai nettiyhteyttä. Digikirja kulkee toisaalta aina mukana, eikä täytä reppua, jos mukana on digikirjan lukemiseen soveltuva laite. Seuraavaksi vielä muutamia seikkoja valintaa helpottamaan.

Paperikirja on digikirjaa suositumpi

Paperinen kirja on edelleen digikirjaa suositumpi. Valinta on omasi ja kannattaa muistaa, että paperisella kirjalla on fanikuntansa eikä tätä kannata hävetä. Digikirja kulkee mukana aina silloin kun mukana on digikirjan lukemiseen soveltuva laite. 

Otavan digikirjojen käyttäminen

Otavan digikirjojen käyttöä varten luodaan kustantajan sivulla sähköpostin tapainen käyttäjätunnus, jonne kirjaudutaan kirjan aktivointia ja käyttöä varten. Kun ostat digikirjat Jameralta, saat digikirjan käyttöönottoon tarvittavan aktivointikoodin sähköpostiisi. Otavan digikirjat ovat säilössä tuossa sähköisessä ympäristössä tehtävineen kaikkineen. Jos koko jakson kirjat ovat digejä, mukana ei tarvitse siis kantaa kuin laitetta, jolla kirjoja käyttää! 

Digikirja ostetaan määräajaksi

Digikirjoja ostaessa valitset lisenssin pituuden, Otavan digikirjoissa se on joko 6 kk tai 48 kk. Abien kertauskirjoista on saatavilla myös 12 kk lisenssejä. Lisenssin pituus vaikuttaa hintaan. Kannattaa siis jo valmiiksi miettiä, aiotko kenties kirjoittaa kyseisen aineen ylioppilaskirjoituksissa vai tarvitsetko kirjaa vain yhden kurssin ajan.

Opinto-ohjaaja on paras apu pohdittaessa tulevaisuuden opintoja ja lukiossa suoritettujen kurssien vaikutusta omiin jatko-opintomahdollisuuksiin.

Digikirja keventää koulureppua, mutta kasvattaa ruutuaikaa

Osa lukiolaisista kokee näytön katsomisen rasittavan silmiä, jolloin paperikirjan lukeminen on miellyttävämpää silmille. Lukiolaisten silmät ovat yksilöitä siinä missä lukiolaisetkin, mutta kannattaa miettiä onko jo tähän astisesta ruutuajasta seurannut harmillisia sivuvaikutuksia. Lukiossa opiskelussa on oma erilainen vastuunsa verrattuna peruskouluun ja opiskelijan tulee huomioida myös oma jaksaminen. 

Digikirjoissa on rikasteita

Digikirjoissa on painettujen kirjojen sisältö digitaalisessa muodossa. Paperikirjan sisällön lisäksi digikirjoissa on rikasteita, kuten videoita, animaatioita sekä äänitiedostoja. Digikirja ei siis ole vain sähköinen monistenivaska!

Esimerkiksi Otavan kielten digikirjat sisältävät ääniraidat ja videot ja tehtävät ovat interaktiivisa. Digikirjoissa on myös lisätehtäviä ja mukana on Otavan sanastot -sovellus, joka on kätevä ja nopea sanakirja.

Otavan lukuaineiden (kuten historia, filosofia, psykologia, uskonto ja äidinkieli) digikirjoissa tekstikappaleet on mahdollista kuunnella ja lisäksi kirjoissa on videoita, linkkejä, tiivistelmiä, havainnollistuksia sekä interaktiiviset ja tallentuva tehtäväosiot.

Luonnontieteissä digikirjaan sisältyy myös itsearviointityökalu, jolla voi seurata omaa kehitystään ja oppimistaan. 

Digikirja vaatii nettiyhteyden

Digikirjoja on mahdollista käyttää kaikkine ominaisuuksineen vain nettiyhteydessä. Kirjat toimivat offlineyhteydessä jonkin aikaa, mutta esimerkiksi tehtäviä ei voi tuolloin tehdä. Paperikirjalla on varma käyttöliittymä tähän verrattuna. Digikirjaa voi lukea vain yhdeltä laitteelta kerrallaan, mutta muutoin käytettävien laitteiden määrää ei ole rajoitettu. Useimmiten digikirjoja käytetään läppärillä tai tabletilla, mutta ainakin hätätilassa digikirjaa voi käyttää myös kännykällä, joskin puhelimella käyttömahdollisuudet ovat rajoitetut.

Digikirjaa ei voi kierrättää

Paperikirjoja voi kierrättää niin kauan kuin painos ja opetussuunnitelma ovat ajanmukaisia. Lukiokirjojen painosten uudistumisen aikataulu vaihtelee, esimerkiksi yhteiskuntaopin kirjat uudistuvat useammin kuin vaikkapa englannin oppikirjat. 

Digikirja kiinnittyy siihen käyttäjätunnukseen, jolla se aktivoidaan eikä kirjoja voi toimivasti jakaa edes sisarusten kesken. Digikirjaa ei myöskään voi myydä eteenpäin.

Jameralta myös digikirjat

Kun näiden pohdintojen jälkeen olet valinnut hankitko paperikirjan vai digikirjan, tervetuloa ostoksille Jameran verkkokauppaan tai kivijalkamyymälöihin! Jamera myy myös Otavan digikirjoja ja henkilökuntamme vastaa mielellään kysymyksiisi digikirjoista!