Lukiosanastoa aloittelijoille

Peruskoulusta lukioon siirryttäessä koululaisista tulee opiskelijoita ja koulun alkuun liittyykin aina ihan oma fiiliksensä. Ilmassa on jännitystä, mutta toisaalta myös odotusta. On kiva tutustua uusiin kavereihin ja aloittaa opiskelu, jossa myös oma vastuu opintojen etenemisestä kasvaa. Lukio-opiskelu tuo mukanaan arkeen myös kasan uusia termejä, jotka eivät ole kaikille tuttuja, joten me jameralaiset päätimme kirjoittaa pienen lukio-oppaan. Olkaa hyvät! 

Päivitetty 16.6.2020

Lukion kirjalista

Yksi helpoimmin havaittavista eroista peruskoulussa opiskeluun on se, että lukiolainen on itse vastuussa oppimateriaalihankinnoistaan. Lukiossa käytetyt kirjat selviävät lukion kirjalistasta, jonka lukio toimittaa joko kotiin tai joka on nähtävillä lukion nettisivuilta. Samaan oppiaineeseen on usein tarjolla kirjasarjoja eri kustantajilta. Esimerkiksi lukion psykologian paperikirjoja on tarjolla neljältä eri kustantajalta. Vaikka kirjat noudattavat samaa opetussuunnitelmaa, ovat ne keskenään erilaiset. Opettaja opettaa kurssia sen kirjan mukaan, joka kirjalistassa on ilmoitettu.  

LOPS 2016

Lukioiden opetussuunnitelma päivittyi edellisen kerran vuonna 2016 ja aloittavat lukiolaiset ovat sen jälkeen opiskelleet uudistuneen opetussuunnitelman mukaisesti. Uuden opetussuunnitelman lyhenteenä on tästä lähtien käytetty merkintää LOPS 2016.  

Aivan kaikki kirjat eivät kuitenkaan uudistuneet vuonna 2016, vaan esimerkiksi muutamat valinnaisten kielten kirjat säilyivät ennallaan. 

Seuraava päivitys lukioiden opetussuunnitelmaan tehdään vuonna 2021. Todennäköisesti suurin osa opetusmateriaalista uudistuu jälleen.

Milloin lukiokirjat kannattaa ostaa ja milloin myydä?

Perussääntö on, että oppikirjat lukioon kannattaa ostaa sitten, kun on tiedossa, mitä kirjoja koulussa käytetään ja kun se itselle parhaiten sopii. Kolmen vuoden kirjoja ei kannata ostaa kerralla, sillä pidemmän ajan kuluessa voivat muuttua niin omat kurssivalinnat kuin kirjojen painoksetkin. Jotkut ostavat kirjoja yhteen jaksoon kerrallaan, toiset tekevät hankintoja useampaan jaksoon kerrallaan. Vain kuluvan lukuvuoden kirjoja kannattaa ostaa varastoon.

Omat oppikirjat kannattaa myydä, kun ne jäävät itselle tarpeettomiksi. Me Jameralla ostamme aina oppikirjojen uusimpia ja edelleen käytössä olevia painoksia. Ostamme kirjoja netissä ja myymälöissä. Voit lukea lisää kirjojen myymisestä Jameralle täältä!

Kurssitarjotin

Kurssitarjotin on tiedosto, johon on koottu kaikki lukiosi järjestämän opetuksen kurssit jaksoittain. Kurssitarjottimesta kootaan oma lukujärjestys. Lukujärjestystä suunnitellessa eli valitessa kursseja kannattaa huomioida, että kursseilla on usein jokin suositeltu suoritusjärjestys, joka ei aina ole numerojärjestys. Tästä löydät tietoa lukiosi opinto-oppaasta, joka muuten kannattaa pitää tallella. Siitä on paljon apua ekana lukiovuotena! 

Kurssivalinnat

Lukiossa on suoritettava vähintään 75 kurssia, joista 10 täytyy olla syventäviä kursseja. Mikäli lukion aikoo suorittaa kolmessa vuodessa, on hyvä pitää mielessä, että ensimmäisenä ja toisena vuotena kursseja tulee suorittaa noin 30 ja kolmantena vuotena 15. Tällöin kolmannelle vuodelle jää aikaa keskittyä ylioppilaskirjoituksiin ja aikanaan pääsykokeisiin. Ei siis kannata järjestä abina itseään pulaan pinnaamalla kursseilta ekana ja tokana vuonna! 

Pakolliset kurssit, syventävät kurssit, soveltavat kurssit

Pakolliset kurssit ovat kursseja, jotka kaikkien opiskelijoiden on opiskeltava. Syventävät kurssit ovat pakollisiin kursseihin liittyviä jatkokursseja, joista voi valita omiin opintoihinsa ja urasuunnitelmiinsa parhaiten sopivat. Valtakunnallisten syventävien kurssien lisäksi kussakin lukiossa voi olla paikallisia syventäviä kursseja. Soveltavien kurssien tarjonta riippuu kokonaan lukioista, ne voivat olla lukiokohtaisia tai valtakunnallisia. Valtakunnallisia soveltavia kursseja ovat lukiodiplomit ja taiteiden väliset kurssit. Soveltavia kursseja voidaan myös tarjota yhteistyössä toisten oppilaitosten kanssa. 

Koeviikko

Tavallisesti lukiossa jakso päättyy koeviikkoon. Koeviikon aikana suoritetaan kokeet jakson kursseista. Koeviikon aikana useimmissa lukioissa ei järjestetä opetusta, vaan suoritetaan pelkkiä kokeita.  

Digikirjat

Otavan digikirjoissa on painetun kirjan sisältö digitaalisessa muodossa. Lisäksi mukana on ns. rikasteita, kuten videoita, animaatioita ja äänitiedostoja. Digikirjoja voidaan käyttää tietokoneella ja tabletilla sekä rajoitetusti älypuhelimella. 

Otavan digikirjojen käyttöä varten luodaan kustantajan sivulla sähköpostin tapainen käyttäjätunnus, jonne kirjaudutaan kirjan aktivointia ja käyttöä varten. Kun ostat digikirjat Jameralta, saat digikirjan käyttöönottoon tarvittavan aktivointikoodin sähköpostiisi. Otavan digikirjat ovat säilössä tuossa sähköisessä ympäristössä tehtävineen kaikkineen.

Digikirjoja ostaessa valitaan lisenssin pituus, joka on Otavan digikirjoissa joko 6 kk tai 48 kk. Abien kertauskirjoja on tarjolla myös 12 kk lisenssillä. Digikirjoja on mahdollista käyttää kaikkine ominaisuuksineen vain nettiyhteydessä. Digikirjaa voi lukea yhdeltä laitteelta kerrallaan. 

Mikäli haluat tietää lisää, tsekkaa blogipostauksemme digikirjoista!

Yhteinen matematiikka

Uudessa opetussuunnitelmassa kaikkien opiskelijoiden matematiikan ensimmäinen kurssi on sama, yhteinen matematiikka. Kurssilla kerrataan yläkoulusta tuttuja asioita, mutta opetellaan myös kokonaan uusia. Lukio-opiskelijat jakaantuvat edelleen lyhyen ja pitkän matematiikan lukijoihin, mutta valinta tehdään vasta yhteisen matematiikan kurssin lopussa. Uudistuksessa on tavoiteltu sitä, että useampi rohkaistuisi valitsemaan pitkän matematiikan. 

Abitti

Abitti on Ylioppilastutkintolautakunnan sähköinen alusta, jolla tehdään kaikkien aineiden ylioppilaskirjoitukset sekä mahdollisesti jo osa kurssikokeista. Abitti on Linux -pohjainen käyttöjärjestelmä, jota käytetään ylioppilaskokeen ajan USB-tikulta. Linux on esimerkiksi Windowsia ronkelimpi sen suhteen, missä koneissa se toimii, eikä se välttämättä toimi liian uudessa koneessa. Abitti -yhteensopivuuden voi todeta vain testaamalla.

Lukiolaisen läppäri

Lukiolainen tekee ylioppilaskokeen omalla koneellaan. Lukiolaisen tietokoneen teknisissä vaatimuksissa sekä koneen valinnassa on huomioitava alla olevat seikat: 

 

  • Koneen rungon täytyy kestää liikuttelemista ja koon tulee soveltua päivittäiseen kantamiseen. 
  • Koneen tulee olla Abitti/DigabiOS-yhteensopiva. 
  • Kone on voitava käynnistää USB-tikun kautta ylioppilaskokeissa. Yleisesti konetta joutuu käynnistämään useita kertoja päivän aikana. SSD-kiintolevy on nopea käynnistää. 
  • Koneessa tulee olla vähintään 2 USB-porttia, kätevää olisi jopa 3 tai 4 porttia (Abitti-muistitikku, kuulokkeet, hiiri, ethernet-USB). 
  • Koneessa täytyy olla langaton verkkoliitäntä (Wifi) ja Ethernet-liitin tai Ethernet-USB -sovitin. 
  • Koneeseen kannattaa varata myös perinteinen hiiri. Langaton hiiri on kätevä oppitunneilla, mutta sitä ei voi käyttää yo-kokeessa, jossa hyväksytään vain langalliset lisälaitteet. 
  • Koneessa on oltava mahdollisuus käyttää kuulokkeita ja mikrofonia.

Jameran myymät laadukkaat, yrityskäytössä olleet kierrätetyt läppärit täyttävät kaikki nämä kriteerit! Jokainen konemalleistamme on testattu Abitti -yhteensopivaksi.

Lue lisää ReUse -tietokoneistamme tästä tai klikkaa läppäriostoksille tästä!

 

Psst, muista kesäkisamme!

Jos et vielä ole osallistunut kesäkisaamme, nyt on oivallinen hetki! Kesäkisassa voit voittaa kirjat toiseen jaksoon, klikkaile kisaan tästä!

 

 

Mikäli lukiokirjoja, opiskelutarvikkeita tai läppäri on vielä hankkimatta, klikkaa ostoksille! Verkkokaupassamme nopeat toimitukset!

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter