Opiskelijatyyppejä on kutakuinkin yhtä monta kuin opiskelijaakin, mutta tällä leikkimielisellä testillä voit kartoittaa omia vahvuuksiasi!  Opiskelijatyyppeihin jakoa on myös kyseenalaistettu paljon ja useimmat meistä ovat sekoituksia kaikista tyypeistä, mutta oppimisen tavan merkitystä omiin opiskelutuloksiin on syytä pohtia. Kun hahmottaa omat vahvuutensa oppijana, on helpompi ymmärtää myös, miksi joissain aineissa oppiminen ja opiskelu on helppoa ja toisissa taas totista työtä.

Päivitetty 11.2.2021

Millainen opiskelija olet? Testaa!

Oletko visuaalinen, auditiivinen vai kinesteettinen oppija? Vastaa muutamaan leikkimieliseen kysymykseen, kirjaa vastauksesi paperille ja yhteenlaskun jälkeen lue opiskelijaprofiilisi kuvaus!

Varoitus! Saatat huvittua, mutta myös löytää jotain tuttua tai mikä parasta, kokonaan uutta!

 

Heräät maanantaiaamuun eikä arki oikein jaksa innostaa. Miten motivoit itsesi uuteen päivään?

a) Selaat hetken Instagramia ja valitset vaatteesi idolisi kuvasta inspiroituneena.

b) Laitat suosikkibiisisi soimaan ja laulat kovaa kertosäkeen mukana.

c) Vedät lenkkarit jalkaan ja riennät aamulenkille. Vai olisiko tänään joogan vuoro?

Tunnilla perehdytään vähän hankalaan asiaan. Miten lähestyt mieluiten uutta asiaa?

a) Luen aiheesta kaiken mahdollisen tai katson kun opettaja näyttää mallia.

b) Keskityn kuuntelemaan ja kysyn tarkentavia kysymyksiä.

c) Opin parhaiten yrittämällä heti itse.

Koulun jälkeen päätät myydä edellisen jakson kirjojasi Jameralle. Miltä kirjasi näyttävät?

a) Kirjani ovat täynnä alleviivauksia, mutta siististi päällystettyjä.

b) Ne ovat kuin uusia. Oppiminen ei tapahdu kirjojen kansien välissä!

c) Kirjani ovat nähneet elämää. Sivuilla on omia huomioitani, piirroksia ja muutama suklaatahra.

Seuraavana päivänä on koe. Miten valmistaudut siihen?

a) Teen alleviivauksia, miellekarttoja ja kaavioita.

b) Kertaan tunnilla opitut asiat mielessäni.

c) Teen oloni mahdollisimman mukavaksi ja pidän lukutaukoja säännöllisesti.

Nyt saa pänttääminen riittää. Miten rentoudut pitkän päivän jälkeen?

a) Luen hyvää kirjaa tai katson elokuvan.

b) Kuuntelen musiikkia tai höpöttelen kaverin kanssa päivän tapahtumista.

c) Harrastan liikuntaa tai teen käsitöitä.

Yöllä näet unta, että olet supersankari. Mitkä ovat erityiskykyjäsi?

a) Röntgenkatse ja valokuvamuisti.

b) Yli-inhimillinen kuuloaisti ja telepatia.

c) Luodinnopeat liikkeet ja fysiikan lakeja uhmaavat refleksit.

Eniten A-vastauksia: Visuaalinen oppija

Visuaalisen oppijan tärkein työväline on näköaisti. Opit katselemalla ja tarkastelemalla, ja uuteen informaatioon perehdyt mieluiten tekstien välityksellä. Kiinnität paljon huomiota siihen miltä asiat näyttävät, ja sinun voi olla vaikea keskittyä epäjärjestyksen keskellä.

Visuaaliset oppijat ovat usein hyvällä mielikuvituksella varustettuja kirjoittajia ja järjestelmällisiäorganisoijia. Toisaalta tämän tyypin oppijat saattavat olla kärsimättömiä ja nopealiikkeisiä eivätkä aina malta paneutua pienempiin yksityiskohtiin.

VINKKI: Suhtaudu koemuistiinpanoihisi taideteoksena. Käytä värejä, erikokoisia kirjaimia ja alleviivauksia. Tee dramaattisia miellekarttoja tai ohjaa pääsi sisällä lyhyt elokuva opeteltavasta asiasta. Näkömielikuvat palaavat auttamaan sinua tiukan paikan tullen!

 

Eniten B-vastauksia: Auditiivinen oppija

Muistat ja opit parhaiten kuuntelemalla. Nautit keskusteluista ja opastat mielelläsi myös muita.

Opinnoissasi tahdot edetä loogisesti, kysellä ja kyseenalaistaa. Työrauha on auditiiviselle oppijalle erityisen tärkeää, ja ylimääräiset äänet häiritsevätkin herkästi opiskeluasi.

Auditiivisilla oppijoilla on usein loistavat puhelahjat ja kommunikaatiotaidot. Sujuvien kirjoitusten laatiminen saattaa sen sijaan olla sinulle hankalaa, ja liian nopea eteneminen asiasta toiseen hankaloittaa informaation sisäistämistä.

VINKKI: Lue koemateriaali ääneen kuin uutistenlukija tai repliikkejään kertaava näyttelijä. Koeta myös äänittää omaa puhettasi! Kiinnitä huomiota ääntämiseen ja äänensävyihin. Koetilanteessa voit palauttaa tärkeät tärpit mieleesi sisäisen puheen avulla.

 

Eniten C-vastauksia: Kinesteettinen oppija

Kinesteettinen oppija oppii oman kokemuksen kautta, itse tekemällä ja kokeilemalla. Tahdot osallistua ja tuntea opiskeltavan aiheen sormenpäissäsi asti. Kaipaat teorian soveltamista käytäntöön etkä pistä pahaksesi pientä kilpailuakaan.

Kinesteettinen oppija on yleensä hyvä fyysisissä taidoissa: Olet ehkä lahjakas urheilija tai kätevä käsistäsi. Tunneilla istuminen voi olla sinulle hankalaa, ja muutut helposti hieman levottomaksi. Saatatkin harhautua itse tehtävästä, jos et tunne sitä kohtaan tarpeeksi mielenkiintoa.

VINKKI: Ajattele pänttäämistä urheilusuorituksena. Jos vain mahdollista, liiku samalla kun luet tai tee jokaisen opeteltavan asian jälkeen erilainen liikesarja. Palkitse itsesi tuuletuksilla onnistumisen jälkeen. Kiität kehomuistiasi kokeessa!

Opiskeluvinkkejä lukioon ja ammatillisiin opintoihin

Lukiossa ja ammatillisissa opinnoissa on tärkeää pyrkiä siihen, ettei opettele asioita ulkoa vain kokeita varten, vaan yrittää sisäistää asiakokonaisuuksia ja ymmärtää syy-seuraussuhteita. Tämä taito valmistaa paitsi tuleviin opintoihin, myös tulevaan työelämään. Keräsimme blogitekstiimme parhaat opiskeluvinkit!