Milloin lukiokirjat kannattaa myydä?

Yksinkertainen perussääntö on, että niin lukion kuin ammatillisten opintojen oppikirjat kannattaa myydä pois heti, kun ne jäävät itselle tarpeettomaksi, sillä näin niistä saa parhaimman mahdollisen hinnan. Kaikkia kirjoja ei kannata säilöä hyllyssä abivuoteen tai valmistumiseen asti. Jamera ostaa oppikirjoja netissä ja myymälöissä ympäri vuoden!

Päivitetty 6.3.2020

Lukiokirjojen myyminen

Lukiolaisen ei kannata säilyttää kirjoja hyllyssään, jos ei aio osallistua kyseisen oppiaineen ylioppilaskirjoituksiin. Kun myyt lukiokirjasi nopeasti käytön jälkeen, kirjojen painos on todennäköisimmin vielä asianmukainen. Ostamme vain oppikirjojen uusinta painosta, koska vanhemmat painokset harvemmin ovat käytössä opetuksessa.  Lukioiden uusi opetussuunnitelma astuu voimaan syksyllä 2021, mikä on perinteisesti tarkoittanut oppimateriaalien uudistumista. Kirjat kannattaa myydä pian, sillä nyt niillä on vielä kierrätysarvoa.

 

Mistä tiedän, tarvitsenko kirjaa vielä?

Mikäli tiedät jo lukiotaipaleesi alussa, että opiskelet jostain oppiaineesta vain pakolliset kurssit etkä aio kirjoittaa oppiainetta ylioppilaskirjoituksissa, voit todennäköisesti myydä kirjan heti käytön jälkeen. Mikäli lukioslangi, lukion oppimäärä ja kurssijako eivät ole vielä täysin tuttuja, tsekkaa blogikirjoituksestamme lukiosanastoa!

Kaikissa aineissa ei kaikkia yksittäisiä kurssikirjoja välttämättä tarvita ylioppilaskokeisiin valmistautuessa, varsinkaan ensimmäisistä kursseista. Lähes kaikista oppiaineista on saatavilla myös kertauskirja, jossa koko oppiaineen oppimäärä on kerätty kätevästi yksiin kansiin ylioppilaskokeisiin valmistautujaa varten. Oppiaineesta riippuen kertauskirjat voivat sisältää myös harjoituksia sekä vanhoja ylioppilaskokeiden tehtäviä, joten ne ovat oiva kertaustapa. Etenkin kielissä kertaaminen tapahtuu useimmiten loppupään kurssikirjoilla ja kertauskirjoilla. Valikoimamme kertauskirjoihin voit tutustua täällä. Yksittäisten kurssikirjojen tarpeellisuudesta ylioppilaskirjoituksiin lukiessa osaa parhaiten vastata kunkin aineen opettaja. 

Ammatillisten oppikirjojen tarpeellisuus opintojen jatkuessa kannattaa varmistaa opettajilta.

Mistä tiedän, mitä painosta tai opetussuunnitelmaa kirjani on?

Sinun ei oikeastaan tarvitse tietää tätä itse, sillä me Jameralla tunnistamme kirjan painoksen. Mikäli tiedät jo valmiiksi kirjojesi olevan vanhoja painoksia, voit kierrättää ne myös kotioloissa. Irrota kirjoista kannet ja lajittele kannet sekajätteeseen ja kirjan sisällysosa paperinkeräykseen. Myös me Jameralla kierrätämme käytöstä poistuneet kirjat paperijätteenä. Nopeimmin uudistuvat sellaisten oppinaineiden kirjat, joissa sisältö todella muuttuu, tällaisia ovat esimerkiksi yhteiskuntaopin oppikirjat.

Mikäli olet aloittanut lukio-opintosi vuonna 2016 tai sen jälkeen, kirjasi ovat tämänhetkisen opetussuunnitelman mukaisia. Tätä edeltävien opetussuunnitelman mukaisia kirjoja emme enää osta muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Opetussuunnitelma uudistuu vuonna 2021 ja on todennäköistä, että myös valtaosa oppimateriaaleista uusitaan. Kirjat kannattaa siis laittaa kiertoon nyt!

Henkilökuntamme tarkistaa kaikkien kirjojen kunnon ja painoksen myymälässä sinun läsnä ollessasi. Kirjat, joita emme enää voi ostaa voit jättää myymälään paperinkeräykseen tai viedä mukanasi. Kun pyydät meiltä netissä tarjouksen kirjoistasi, saat vastauksessa tietää, mitkä kirjat ovat edelleen käytössä.

Asiakaspalvelumme vastaa mielellään kysymyksiisi kirjojen myymisestä asiakaspalvelun kanavissa ja somessa. Myös myymälähenkilökunnaltamme voit aina kysyä kirjojen kierrättämisestä!

Mitä kirjoja Jamera ostaa?

Ostamme suomen– ja ruotsinkielisiä lukiokirjoja ja suomenkielisiä ammattioppikirjoja. IB-linjan oppikirjat eivät valitettavasti kuulu valikoimiimme emmekä näin ollen myöskään osta niitä. Kaikista kirjoista ostamme vain uusimpia painoksia, sillä vain kirjojen uusimmat painokset ovat yleisesti käytössä.

 

Ostohintamme perustuvat kirjan kuntoon, kysyntään, yleisyyteen ja omaan varastotilanteeseemme. Mikäli kirjan kysyntä on vähäistä tai olemme jo saaneet hankittua sitä paljon varastoomme, tai mikäli kirjassa on paljon käytön jälkiä (paljon tehtäviä tai alleviivauksia tehtynä), hinta on alhaisempi. Poistumassa olevia tai jo käytöstä poistuneita kirjoja ja kirjasarjoja emme pysty enää ostamaan, koska kirjoilla ei ole enää kysyntää. 

Luokittelemme kirjat kahteen eri kuntoluokkaan, eli useimmiten tehdyt merkinnät eivät ole este kirjan myymiselle. Sinisen kuntoluokan reaaliaineiden kirjoissa on yleensä hyvin vähän merkintöjä sisällä, ja kannetkin ovat hyväkuntoiset. Tehtäväkirjoissa voi olla tehtynä joitain tehtäviä. Kaikki verkkokauppamme käytetyt oppikirjat ovat sinisen kuntoluokan kirjoja. Sinisen kuntoluokan kirjat ovat erittäin hyväkuntoisia.

Enemmän käytetyt ja täytetyt kirjat merkitsemme vihreillä tarroilla. Vihreän kuntoluokan oppikirjat ovat sinisiä edullisempia. Niissä on enemmän käytön jälkiä, kuten alleviivauksia ja merkintöjä. Vihreän kuntoluokan kirjoja on myynnissä vain myymälöissämme.

Kaikkien ostamiemme kirjojen on oltava käyttökelpoisessa kunnossa; kannet ehjät sekä vaurioitumattomat ja paikallaan sekä kaikki sivut tallessa. Ostamme myös päällystettyjä kirjoja sekä muualta kuin meiltä ostettuja kirjoja. 

Missä Jamera ostaa kirjoja?

Ostamme oppikirjoja ympäri vuoden kaikkialla missä niitä myymmekin: myymälöissä, netissä sekä myyntitapahtumissa lukioilla. Myymälässä ja myyntitapahtumassa voit vaan marssia kassalle, jolloin henkilökuntamme arvioi kirjojesi kunnon ja esittää sinulle tarjouksen kirjoistasi. Myymälässä saat hyvityksen käteisenä heti tai ilmoittamallesi tilille muutaman pankkipäivän kuluessa.

Kirjojen myyminen netin kautta on myös helppoa! Pyydä ensin tarjous kirjoistasi nettisivuillamme ja jätä yhteystietosi lomakkeelle. Saat muutaman työpäivän kuluessa sähköpostilla tarjouksen kirjoistasi sekä kirjojen lähetysohjeet. Kirjojen lähettäminen on ilmaista! Kirjat voit lähettää Postin tai Matkahuollon palvelupisteestä pelkällä lähetystunnuksella. Maksamme hyvityksen kirjoistasi ilmoittamallesi tilille parin päivän kuluessa siitä, kun olemme vastaanottaneet kirjasi/kirjapakettisi.

Lue lisää kirjojen myymisestä Jameralle.

Myy kirjasi netissä!

Digikirjoilla ei ole kierrätysmahdollisuutta. Voit lukea lisää digikirjoista blogistamme.

Tsekkaa myös usein kysytyt kysymykset kirjojen myymisestä Jameralle!

 

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter