Milloin lukiokirjat kannattaa myydä?

Jamera jatkaa kirjojen myymistä ja ostamista edelleen, sillä ennen syksyä 2021 lukio-opintonsa aloittaneet käyttävät vuoden 2016 opetussuunnitelman oppimateriaaleja lukiotaipaleensa loppuun asti. Opetussuunnitelman uudistuminen ja oppivelvollisuuden piteneminen vaikuttavat kuitenkin kirjojen takaisinostoon ja takaisinostohintoihin. Ostamme edelleen kirjoja, jotka ovat käytössä syksyllä 2022. 

Päivitetty 25.5.2022

Lukiokirjojen myyminen

Lukioiden opetussuunnitelma uudistui ja samalla toisen asteen oppimateriaalit muuttuivat maksuttomiksi syksyllä 2021 ja siitä eteenpäin opintonsa aloittaville. Me jameralaiset jatkamme kirjojen kierrätystä ennen vuotta 2021 opintonsa aloittaneiden kanssa.  Osaa LOPS 2016 -kirjoista ostamme takaisin edelleen, kirjakohtainen tilanne kuitenkin vaihtelee. Osaa kirjoista ostamme vain sinisessä kuntoluokassa. 

Mikäli haluat tarkistaa, mitä kirjoja edelleen ostamme, se onnistuu kirjalistastamme.

Voit lukea lisää syksyn 2021 uudistuksista hieman jäljempänä sekä bloggauksestamme Kirjoja kierrätetään edelleen.

Mistä tiedän, tarvitsenko kirjaa vielä?

Mikäli tiedät jo, että opiskelet jostain oppiaineesta vain pakolliset kurssit. olet suorittanut ne tavoitteidesi mukaisesti etkä aio kirjoittaa oppiainetta ylioppilaskirjoituksissa, voit todennäköisesti myydä kirjan heti käytön jälkeen.

Kaikissa aineissa ei kaikkia yksittäisiä kurssikirjoja välttämättä tarvita ylioppilaskokeisiin valmistautuessa, varsinkaan ensimmäisistä kursseista. Lähes kaikista oppiaineista on saatavilla myös kertauskirja, jossa koko oppiaineen oppimäärä on kerätty kätevästi yksiin kansiin ylioppilaskokeisiin valmistautujaa varten. Oppiaineesta riippuen kertauskirjat voivat sisältää myös harjoituksia sekä vanhoja ylioppilaskokeiden tehtäviä, joten ne ovat oiva kertaustapa. Etenkin kielissä kertaaminen tapahtuu useimmiten loppupään kurssikirjoilla ja kertauskirjoilla. Valikoimamme kertauskirjoihin voit tutustua täällä. Yksittäisten kurssikirjojen tarpeellisuudesta ylioppilaskirjoituksiin lukiessa osaa parhaiten vastata kunkin aineen opettaja. 

Mistä tiedän, mitä painosta tai opetussuunnitelmaa kirjani on?

Sinun ei oikeastaan tarvitse tietää tätä itse, sillä me Jameralla tunnistamme kirjan painoksen. Mikäli tiedät jo valmiiksi kirjojesi olevan vanhoja painoksia, kierrätä ne kotioloissa: Irrota kirjoista kannet ja lajittele kannet sekajätteeseen ja kirjan sisällysosa paperinkeräykseen. Myös me Jameralla kierrätämme käytöstä poistuneet kirjat paperijätteenä. Nopeimmin uudistuvat sellaisten oppinaineiden kirjat, joissa sisältö todella muuttuu, tällaisia ovat esimerkiksi yhteiskuntaopin oppikirjat.

Mikäli olet aloittanut lukio-opintosi vuonna 2016 tai sen jälkeen, kirjasi ovat vuoden 2016 opetussuunnitelman mukaisia. Tätä edeltävien opetussuunnitelman mukaisia kirjoja emme enää osta muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.

Opetussuunnitelma uudistui syksyllä 2021 ja samalla oppivelvollisuutta pidennettiin, mikä tarkoittaa, että syksystä 2021 lähtien lukiolaiset saavat oppimateriaalinsa maksutta. LOPS 2016 -lukiokirjat eivät kuitenkaan ole kierrätyskelvottomia, sillä ennen syksyä 2021 opintonsa aloittaneet opiskelijat käyttävät opintojensa loppuun LOPS 2016 -lukiokirjoja. Nettisivuiltamme löydät listan kirjoista, joita edelleen ostamme!

Lue lisää syksyn 2021 uudistuksista ja niiden vaikutuksesta kirjojen kierrättämiseen! 

Henkilökuntamme tarkistaa kaikkien kirjojen kunnon ja painoksen myymälässä sinun läsnä ollessasi. Kun pyydät meiltä netissä tarjouksen kirjoistasi, saat vastauksessa tietää, mitkä kirjat ovat edelleen käytössä.

Asiakaspalvelumme vastaa mielellään kysymyksiisi kirjojen myymisestä asiakaspalvelun kanavissa ja somessa. Myös myymälähenkilökunnaltamme voit aina kysyä kirjojen kierrättämisestä! 

Mitä lukiokirjoja Jamera ostaa?

Ostamme suomenkielisiä LOPS 2016 -lukiokirjoja. IB-linjan oppikirjat eivät valitettavasti kuulu valikoimiimme emmekä näin ollen myöskään osta niitä. Ruotsinkielisiä lukiokirjoja ja ammatillisia oppikirjoja emme osta.

Ostamme edelleen kirjoja, jotka ovat käytössä syksyllä 2022. Ennen kirjojen myymistä kannattaa tsekata lista kirjoista, joita edelleen ostamme!

Luokittelemme kirjat kahteen eri kuntoluokkaan, eli useimmiten tehdyt merkinnät eivät ole este kirjan myymiselle. Sinisen kuntoluokan reaaliaineiden kirjoissa on yleensä hyvin vähän merkintöjä sisällä, ja kannetkin ovat hyväkuntoiset. Tehtäväkirjoissa voi olla tehtynä joitain tehtäviä. Sinisen kuntoluokan kirjat ovat erittäin hyväkuntoisia.

Enemmän käytetyt ja täytetyt kirjat merkitsemme vihreillä tarroilla. Vihreän kuntoluokan oppikirjat ovat sinisiä edullisempia. Niissä on enemmän käytön jälkiä, kuten alleviivauksia ja merkintöjä. 

Kaikkien ostamiemme kirjojen on oltava käyttökelpoisessa kunnossa; kannet ehjät sekä vaurioitumattomat ja paikallaan sekä kaikki sivut tallessa. Ostamme myös päällystettyjä kirjoja sekä muualta kuin meiltä ostettuja kirjoja. 

Kuinka paljon Jamera maksaa lukiokirjoista?

Ostohintamme perustuvat kirjan kuntoon, kysyntään, yleisyyteen ja omaan varastotilanteeseemme. Mikäli kirjan kysyntä on vähäistä tai olemme jo saaneet hankittua sitä paljon varastoomme, tai mikäli kirjassa on paljon käytön jälkiä (paljon tehtäviä tai alleviivauksia tehtynä), hinta on alhaisempi. Poistumassa olevia tai jo käytöstä poistuneita kirjoja ja kirjasarjoja emme pysty enää ostamaan, koska kirjoilla ei ole enää kysyntää. 

Missä Jamera ostaa lukiokirjoja?

Ostamme LOPS 2016 -lukiokirjoja ympäri vuoden netissä ja myymälässämme Helsingissä. Myymälässä voit vain marssia kassalle, jolloin henkilökuntamme arvioi kirjojesi kunnon ja esittää sinulle tarjouksen kirjoistasi. Myymälässä saat hyvityksen käteisenä heti tai ilmoittamallesi tilille muutaman pankkipäivän kuluessa.

Kirjojen myyminen netin kautta on myös helppoa! Pyydä ensin tarjous kirjoistasi nettisivuillamme ja jätä yhteystietosi lomakkeelle. Saat muutaman työpäivän kuluessa sähköpostilla tarjouksen kirjoistasi sekä kirjojen lähetysohjeet. Kirjojen lähettäminen on ilmaista! Kirjat voit lähettää Postin tai Matkahuollon palvelupisteestä pelkällä lähetystunnuksella. Maksamme hyvityksen kirjoistasi ilmoittamallesi tilille 3 työpäivän kuluessa siitä, kun olemme vastaanottaneet kirjasi/kirjapakettisi. Netin kautta emme osta kirjoja, joiden yhteisarvo tarjouksessa jää alle 15 euron.

Lue lisää kirjojen myymisestä Jameralle.

Myy kirjasi netissä!

Digikirjoilla ei ole kierrätysmahdollisuutta. Voit lukea lisää digikirjoista blogistamme.

Tsekkaa myös usein kysytyt kysymykset kirjojen myymisestä Jameralle!