Opiskeluvinkkejä lukioon ja ammatillisiin opintoihin

Lukiossa ja ammatillisissa opinnoissa on tärkeää pyrkiä siihen, ettei opettele asioita ulkoa vain kokeita varten, vaan yrittää sisäistää asiakokonaisuuksia ja ymmärtää syy-seuraussuhteita. Kun mielessä on jo valmiina koukkuja, joihin uusi asia voi tarttua, helpottuu myös uuden opettelu.

Opiskele tasaisesti

Etenkin lukiossa koeviikoista muodostuu kohtuuton stressi, mikäli et tee töitä tasaisesti koko jakson ajan. Yhdessä illassa tai yhden koeviikon aikana on mahdotonta omaksua syvällisesti kokonaisen kurssin anti. Tee ja lue läksyt, kuuntele ja osallistu tunnilla. Mikäli et ymmärrä jotain asiaa tai sinulla on kysymyksiä, kysy opettajalta, he ovat aineensa asiantuntijoita!

Kaikkia laiskottaa välillä eikä aina jaksaisi keskittyä täysillä. Jotta hetkellinen vetämättömyys ei kasvaisi krooniseksi lorvikatarriksi, kannattaa päivätasolla aikatauluttaa opiskelu koulun jälkeen eikä jättää hommia tekemättä. Kasautuessaan läksyt alkavat stressata ja kirittävän määrä kasvaa. Sovelluskaupoissa on tarjolla paljon appeja ajanhallintaan ja kalenterin käyttämiseen, mutta myös perinteisellä paperiversiolla pärjää. Valikoimamme muistikirjoja ja kalentereita löydät täältä.

Anna itsellesi opiskelurauha

Toiset tykkäävät kuunnella musiikkia läksyjä tehdessään, jotkut kaipaavat absoluuttista hiljaisuutta ja kolmannet tykkäävät kirjastojen ja muiden julkisten tilojen elämän sorinasta taustalla. Opiskeluympäristömieltymykset ovat yksilöllisiä ja parhaiden tulosten saamiseksi kannattaa kuunnella omaa itseään siitä, millainen opiskeluympäristö tuntuu sopivalta.

 

Vaikka et vaatisi opiskeluun täydellistä hiljaisuutta, anna itsellesi rauha ylimääräisiltä virikkeiltä. Laita puhelin ja muut mahdollisesti hälyttävät laitteet mieluummin äänettömälle ja sovi vaikka mielessäsi, että saat tsekata puhelimen tasatunnein. Mikäli opiskelet tietokoneen tai puhelimen avulla, kannattaa vapaa-ajan sovelluksia, ohjelmia ja nettisaitteja sulkea taustalta tai estää niiden ilmoitukset opiskelun ajaksi, jotta ne eivät häiritse opiskeluun keskittymistä.

 

Tutkimusten mukaan esimerkiksi sosiaalisen median sovellusten hälytysäänet laittavat aivomme hälytystilaan, joka häiritsee keskittymistämme, sillä tässä somehälytystilassa haluaisimme vain reagoida ärsykkeeseen. Koska olemme herkkiä somen ärsykkeille, ei välttämättä kannata jakaa Insta-kuvaa juuri ennen läksyjen tekoa, sillä saattaa olla, että tällöin keskityt läksyjä enemmän pohtimaan kuinka paljon tykkäyksiä ja kommentteja kuvasi saa.

Tee muistiinpanoja

Klassikot eivät vanhene ja oikeastaan kaikista aineista kannattaa tehdä muistiinpanoja. Kysyimme syyskuussa Instagram storyssamme opiskelijoiden opiskeluvinkkejä ja ehdottomasti suosituin vinkki oli muistiinpanojen tekeminen. Vaikka osa vastaajista käytti tekstinkäsittelyä tai erikseen muistiinpanojen tekemistä varten kehitettyjä alustoja, suurin osa vastaajista teki muistiinpanot kynällä ja paperilla. Opiskelutarvikevalikoimastamme löytyy laadukkaita ja hyviä välineitä opiskelun tueksi!

 

Muistiinpanojen taika perustuu siihen, että luettua asiaa prosessoi syvällisemmällä tavalla, kun sitouttaa itsensä kirjoittamaan tärkeimmät kohdat ylös – ja tietysti siitä syystä, että tekee päätöksiä siitä, mikä on muistiinpanojen arvoista tietoa. Jotta prosessoisit tietoa ja ajattelisit itse, pyri ilmaisemaan asia omin sanoin. Parhaimmillaan yhdistät muistiinpanoihin vanhaa ja uutta tietoa ja yhdistät tällöin kulloinkin oppimasi osaksi kokonaisuutta. Miellekartta on rakenteena erityisen hyvä tiedon yhdistelyyn ja oman aiemman tiedon aukikirjoittamiseen. Jos hahmotat ranskalaiset viivat paremmin, kannattaa tietysti tehdä muistiinpanot niillä. Muistiinpanoja voi kokeilla tehdä myös post-it -lapuille, joista voi rakennella omia kokonaisuuksia vaikka oman huoneen seinälle läksyjä tehdessä. Kaikilla tekniikoilla tehtyjä muistiinpanoja kannattaa hyödyntää myös kokeisiin kertaamisessa.

Tai kokeile monologeja

Kaikki eivät oikein sisäistä asioita lukemalla ja kirjoittamalla ja kokevat sen opiskelussa staattiseksi ja tylsäksi puuhaksi, johon on vaikea keskittyä. Jos lukeminen ja kirjoittaminen saavat ajatuksesi harhailemaan, kannattaa kokeilla ääneen opiskelua. Lue ensin koko käsiteltävä alue (ääneen tai hiljaisesti) ja selitä sen jälkeen lukemasi omin sanoin itsellesi – tai yleisölle, mikäli sellaista on saatavilla.

 

Mikäli et tahdo päästä vauhtiin, selaile lukemaasi aluetta ja muuta otsikot kysymyksiksi, joihin vastaat. Vastauksessasi käy läpi myös tausta sekä syy- ja seuraussuhteet. Koska tätä läpi jakson tapahtuvaa opiskelua tulisi voida hyödyntää myös kokeisiin kertaamisessa, kannattaa omat opetustuokionsa nauhoittaa – ääni riittää. Näitä äänitteitä voit kuunnella kokeisiin valmistautuessasi!

Mutta entäs matematiikka ja kielet?

Matematiikkaa on vaikea oppia lukemalla, vaan sen oppiminen perustuu pitkälti tehtävien tekemiseen, vaikka etenkin teoreettisessa pitkässä matematiikassa pitää myös lukea. Pohjimmiltaan laskemaan oppii silti vain laskemalla, joten yksi tärkeimmistä tavoista onkin varata tarpeeksi aikaa sille. Mitä haasteellisempaa laskeminen sinulle on, sitä tärkeämpää on tehdä siitä rutiini. Voi olla hyödyllistä harjoitella matematiikkaa joka päivä, vaikka seuraavana päivänä ei matematiikan tuntia olisikaan.

Mikäli matematiikan kotitehtävät eivät ota luonnistuakseen, tee tehtäviä aina niin pitkälle kuin osaat ja huolehdi, että ymmärrät tehtävän tunnilla. Matematiikan tunneilla ei kannata jäädä miettimään yksin, vaan pyytää apua ja kysyä. Jos jonkin toimituksen laskeminen jää toistaitoiseksi, voi se vaikuttaa seuraavien kurssien toimitusten oppimiseen! Jotta ymmärrät laskutoimituksen, älä pihistele välivaiheiden kirjaamisessa, vaikka kuinka laiskottaisi. Kunnolliset malliratkaisut auttavat ymmärtämään tehtävän ydintä. Laskinta on opeteltava käyttämään myös, jotta siitä on hyötyä.

Kielen syvällisempi oppiminen perustuu etenkin kielen käyttämiseen ja nimenomaan kielen käyttämiseen arjessa. Yritä siis altistua opeteltavalle kielelle, vaikka selostamalla itsellesi ääneen päivän tapahtumia. Löytyykö kyseisellä kielellä lehtiä, blogeja, kirjoja, musiikkia, podcasteja, sarjoja tai tubettajia, jotka kiinnostavat sinua? Voit myös kokeilla kirjoittaa itse omia tarinoita tai vaikka päiväkirjoja vieraalla kielellä. Tässä tärkeintä ei ole virheetön kieli, vaan rohkeus käyttää kieltä ja tutustua siihen. Kun teet tehtäviä tunnilla tai läksyjä kotona, tarkista tällöin sanaston ja kieliopin oikeellisuus.

Voiko kaverin kanssa opiskella?

Eritoten elokuvista tuttu konsepti on opiskella yhdessä kaverin kanssa. Vaikka elokuvissa tämä on usein kiertoilmaus yhdessä hengailuun, oikeassa elämässä myös yhdessä opiskelu voi toimia, mikäli siihen on yhdessä sitouduttu ja ymmärrätte toistenne tavat opiskella. Parhaimmillaan saat apua kaverilta jonkin sinulle hankalemman asian kanssa ja vastavuoroisesti pääset auttamaan häntä jonkin toisen asian opettelussa. Vaikka olisit tottunut opiskelemaan hiljaisesti lukemalla ja kirjoittamalla, kaverin kanssa voi kokeilla opetustilannetta, jossa jaatte käsiteltävän alueen omiin lohkoihinsa, jotka sitten opetetaan toiselle. Voitte myös esittää toisillenne kysymyksiä vuoron perään.

 

Valitsitpa minkä tahansa tavan opiskella, tsemppiä opintoihisi!