Jameran tie oppikirjojen asiantuntijaksi


Vuonna 2001 juuri lukionsa lopettaneet teekkariopiskelijat keksivät idean valtakunnallisesta lukiokirjoja kierrättävästä yrityksestä. Nimi yritykselle löytyi Otaniemen teekkarikylässä sijaitsevalta Jämeräntaival-tieltä. Vuosien saatossa Jamerasta on tullut merkittävä toimija oppikirjamarkkinoilla.

Jameran taival alkaa Jämeräntaipaleelta

Alun perin nimellä Jamera Networks toiminut yritys aloitti toimintansa massiivisella kirjojenostokampanjalla. Kirjoja ostettiin pääkaupunkiseudun korkeakouluilla siniset Jamera-haalarit päällä, suoraan pakettiautoon. Operaatio osoittautui menestykseksi ja saavutti suurta huomiota opiskelijoiden keskuudessa. Kirjoja hankittiin kaikkiaan noin 30 000. Ensimmäiset kirjat ostettiin metrin mitalla, koska niille ei vielä siinä vaiheessa osattu määritellä tarkkaa arvoa. Pinon korkeus määritti maksettavan hinnan.

Jameran ideana oli alusta asti tarjota lukiolaisille mahdollisuus kirjojen kierrätykseen helposti. Ajatuksena oli, että myynti tapahtuisi pääsääntöisesti lukioilla. Toiminta lukioilla alkoikin heti osto-operaation jälkeen, lokakuussa 2001. Talven aikana toiminta vakiintui ja lukiolaiset osasivat jo odottaa Jameran saapumista koululle. Helmikuussa yhteistyötä tehtiin jo 50 lukion kanssa pääkaupunkiseudulla ja kehyskunnissa.

Ensimmäinen myymälä perustettiin Pitäjänmäkeen. Kyseessä oli varastomyymälä, jossa asiakas tilasi tiskiltä kirjat ja asiakaspalvelijat noutivat kyseiset kirjat varastosta. Myymälätila muistutti enemmän autokorjaamoa kuin kirjakauppaa. Tarinan mukaan siellä pyydystettiin hiiriä ja talvipakkasilla työntekijät saivat kietoutua villapaitoihin.

Kasvukipuja

Toiminta lähti kasvamaan nopeasti ja uusia myymälöitä perustettiin ensin Turkuun ja Tampereelle vuonna 2002 ja seuraavana vuonna Poriin, Vaasaan, Jyväskylään, Lahteen, Kuopioon ja Ouluun. Pian Helsinkiin avattiin toinen myymälä ja vuonna 2004 perustettiin verkkokauppa. Kaikkialla oli kova tekemisen meininki ja Jameraa tehtiin tunnetuksi ympäri Suomen. Jamera otettiin kaikkialla vastaan suurella kiinnostuksella, ja hetken aikaa kaikki näytti hyvältä.

Opetussuunnitelmauudistus tuli vuonna 2005. Sen tulo tiedettiin, mutta sen vaikutuksiin ei osattu varautua. Käytettyjä kirjoja oli hyvin huonosti saatavilla ja kilpailu uusista kirjoista oli kovaa. Tuo aika oli raskasta kaikille, yrityksessä käytiin yt-neuvottelut ja myymälöitä suljettiin. Jäljelle jäivät Helsingin, Jyväskylän, Tampereen ja Oulun myymälät, sekä verkkokauppa. Jamera Networks päätti lopettaa toimintansa kannattamattomana.

Uusi alku

Silloiset työntekijät, Jyväskylän piiripäällikkö Anne Maaninka, Jyväskylässä myyjänä toiminut Janne Maaninka ja Oulun piiripäällikkönä toiminut Tuomas Lappalainen uskoivat vahvasti liikeideaan ja siihen, että oikeanlaisella otteella ja maltillisella toiminnalla Jamera saataisiin vielä toimimaan. Niinpä vuoden 2005 lopulla kolmikko päätti ostaa Jamera Networksilta Jyväskylän, Oulun ja Tampereen liiketoiminnat, Jamera-toiminimen sekä juuri perustetun verkkokaupan. Samassa yhteydessä vanha Jamera Networks lopetti toimintansa.

Alussa kaikki yrittämisessä oli uutta ja paljon opittiin myös yrityksen ja erheen kautta. Jameralaiset kokivat kuitenkin vahvasti halua onnistua ja työtunteja ei säästelty. Oli selvää, että kilpailijoista erottaudutaan erinomaisella palvelulla ja tietysti hyvällä valikoimalla käytettyjä kirjoja. Keksittiin, että ostamalla kirjoja postin välityksellä saadaan käytetyt kirjat kaikkialta Suomesta seuraaville käyttäjille. Keväisin järjestettiin myös ostotapahtumia mm. Helsingissä, Lahdessa ja Kuopiossa. Lahden tori saatiin sekaisin, kun Jameran ostopisteeseen oli 30 metrin jono, ja paikallisen grillin asiakkaat eivät päässeet ostamaan hodareita innokkaiden kirjamyyjien läpi. Verkkokauppa vilkastui nopeasti. Tavoitteena oli saada tilaajille mahdollisimman siistit käytetyt kirjat mahdollisimman nopeasti.  Suurin osa kirjoista oli siistejä jo ostettaessa, mutta kysyntä yllätti täysin, ja lopuille asiakkaille kirjat oli siistittävä omakätisesti, jottei laadusta tarvinnut tinkiä.

Kovan työn tulos

Tinkimätön työ kannatti ja vuonna 2007 Jamera palasi Helsinkiin. Helsinkiläiset löysivät pian Hämeentien Jameraan, ja parhaimmillaan elokuussa jono myymälään ulottui kadulle asti. Keväällä 2009 perustettiin Lahden myymälä, ja vuonna 2011 avattiin toinen myymälä Helsinkiin, tällä kertaa Kalevankadulle. Nyt Jameralla on kuusi myymälää ja työntekijöitä yli 70. Toiminnan kehittäminen jatkuu koko ajan: Jameran valikoimasta löytyvät nykyään myös ammatilliset kirjat.

Jameran kehittyminen tähän pisteeseen on vaatinut lukemattoman määrän työtunteja, valvottuja öitä ja rasitusvammoja, mutta matkan varrelta on löytynyt myös onnistumisen tunteita, ihania asiakkaita sekä mahtavia työkavereita.

Kesäkuussa 2018 Jamera siirtyi Suomalaisen Kirjakaupan omistukseen.